Jaarverslag 2013 Stichting One 4 Life

Same Dispensary

Projectplan fase 2 Same Dispensary, vervolg van het projectplan in 2012.
Het projectplan wat betreft het verharden van de binnenplaats, is door omstandigheden niet door gegaan. Ook het incineratorproject is komen te vervallen.
Status: (tijdelijk)afgerond

Laboratoriumproject Same Dispensary
In december 2012 was het laboratorium gesloten door de overheid omdat de benodigde vergunningen nog niet waren afgegeven. Ook voldeed het lab, wat betreft grootte van de ruimte, niet aan de eisen van de overheid. Om hier wel aan te voldoen is het laboratorium vergroot door een kantoorruimte bij het lab aan te trekken. Hierdoor is een mooi en ruim lab ontstaan dat wel aan de eisen van de overheid voldoet. De tafels zijn ook opnieuw aangepakt en hebben nieuwe folie gekregen waardoor het nog makkelijker is schoon te houden en dus beter is voor de hygiëne. Verder hebben we alles op alles gezet om de nodige vergunningen te regelen, met resultaat. Een heleboel geregel, papierwerk en gereis maar het is uiteindelijk allemaal gelukt en het laboratorium is sinds oktober weer open. Verder nog wat puntjes op de i gezet door de voorschriften voor de verschillende testen te plastificeren en zichtbaar op te hangen op het lab.
Status: afgerond
Kosten aanpassen lab: € 350,00
Kosten alle vergunningen: € 570,00

Voor zover zijn alle projecten in Same Dispensary afgerond. In Same Dispensary hebben we, samen met het personeel van de dispensary en van het hoofdkantoor van de Pare Diocese, alle projecten uitgevoerd. Een enkel project is door omstandigheden helaas niet doorgegaan. Wie weet kan het nog in de toekomst. Maar al met al een enorme vooruitgang voor de mensen in Same. Een dispensary met goede materialen om de patiënten te kunnen helpen, een goed laboratorium waar de standaard testen kunnen worden uitgevoerd en voldoende medicatie in de apotheek. En dit alles is betaalbaar voor de patiënten die moeten betalen voordat ze vertrekken.

Ishinde dispensary
In 2012 hebben we Ishinde dispensary geholpen met een hemocue (hemoglobine bepaling) en glucoplus (bloedsuiker meting).
Na wat navraag gedaan te hebben bleek dat het materiaal toch niet goed werd gebruikt. Hierop zijn we teruggegaan om nogmaals een training te geven. Ebenezer (mijn student) ging mee om alles goed in hun eigen taal te kunnen uitleggen. Na deze training waren ze (en wij ook)erg enthousiast en vol vertrouwen om in de toekomst de machines op de juiste manier te gebruiken. Zo blijkt maar weer dat nacontrole erg belangrijk is.
Status: afgerond
Kosten: € 6,00

Scholenproject
De EHBO-sets voor de basisscholen die in 2012 al klaar waren maar die we helaas niet op de plaats van bestemming konden krijgen, zijn in 2013 wel op de juiste plek aangekomen. Helaas hebben we dit niet zelf kunnen doen, aangezien de verantwoordelijke pastoor geen passend vervoer kon regelen. Wel hebben we kunnen regelen dat een leraar van één van de scholen naar ons toe is gekomen om het materiaal op te halen en het onder de scholen te verdelen. En dit allemaal nog aan het begin van het schooljaar dat in Tanzania in januari begint.
Status: afgerond
Kosten: geen

Ndambwe Dispensary
Door onze hulp eind 2012 konden ze voor de nieuwe dispensary de nodige bouwmaterialen aanschaffen om verder te gaan met de bouw. In 2013 hebben ze het dak erop kunnen plaatsen en de vloer kunnen storten.
Omdat er in de dispensary ook bijna geen medicijnen waren, hebben we ze ook geholpen door een grote doos met verschillende soorten medicijnen aan te schaffen.
Ook hebben we ze voorzien van een glucotouch voor de meting van een bloedsuiker en een hemocue voor Hb-meting. Hiervoor is de dokter bij ons op bezoek geweest om een training te volgen over hoe de machines te gebruiken en hoe deze te onderhouden. Daarnaast hebben ze een goede weegschaal gekregen en materialen voor een bloeddrukmeting.
Status: lopend
Kosten: volgt

Patiënten hulp
In 2013 hebben we ook een aantal patiënten, die noodzakelijke medische hulp niet konden betalen, geholpen. O.a. 3 patiënten die een aantal dagen in het ziekenhuis waren opgenomen.
Eén patiënt, die een urine katheter heeft, hebben we geholpen met de aanschaf van enkele materialen, zodat hij zijn katheter hygiënisch kan vervangen. Ook een patiënt uit de bergen met een rolstoel die een lekke band had en hierdoor erg slecht vooruit kon komen, hebben we geholpen. We zijn met de rolstoel naar de fietsenmaker geweest en die heeft er een nieuwe band opgezet en toen kwam de meneer met gemak weer vooruit.
Kosten: volgt

Voor meer informatie of een uitgebreider financieel verslag kunt u contact opnemen met één van de bestuursleden. Stuur uw mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Iedereen die in 2013 een steentje heeft bijgedragen willen we nogmaals bedanken, ook namens alle mensen in Same. Onder andere dankzij jullie steun kunnen we onze projecten uitvoeren.

Met vriendelijke groet,
Judith Fox
Stichting One 4 Life.