Jaarverslag 2017 Stichting One 4 Life

Same Counseling/Irene
jaarverslag2017-1In januari tijdens ons bezoek in Tanzania zijn Baukje en ik op bezoek geweest bij Same Counseling. Dit is een project in Tanzania opgezet door de vrouw van de bisschop in Same. Het is een beetje te vergelijken met een "blijf van mijn lijf huis". We helpen ze jaarlijks met een bijdrage.
Tijdens ons bezoek vroegen ze ons te helpen met iemand die bij hun is gekomen voor hulp. Het ging om Irene. Irene is een jonge vrouw (34 jaar) afkomstig uit een dorpje in de bergen bij Same. Sinds 2007 loopt ze met een erg grote buik rond. In 2007 is haar door een dokter verteld dat ze zwanger was maar na 9 maanden kwam er geen baby maar nog steeds een grote buik die ook groot bleef. Verschillende dokteren heeft ze door de jaren heen gezien en niemand wist wat er aan de hand was of wilde haar helpen. Ze was inmiddels al aardig verzwakt had veel kwalen en kon dus ook niet meer werken. We hebben Irene toen ook ontmoet en haar verhaal aangehoord. Triest om te horen hoe het de afgelopen jaren met haar is gegaan. Met onze hulp zijn er in meerdere onderzoeken gedaan en bleek dat ze een erg grote goedaardige tumor had in haar buik. Na overleg met ons bestuur hebben we besloten om haar verder te helpen.jaarverslag2017-2

Begin augustus is Irene in Dar es Salaam geopereerd en hebben ze een tumor van 11.5 kilo!!! verwijderd. Het was een grote operatie maar Irene heeft het goed doorstaan. Inmiddels knapt ze al aardig op en is weer in haar thuisomgeving. We hebben haar nog een proteïne mix gestuurd zodat ze wat sneller kon aansterken. Regelmatig gaat ze voor controle naar het ziekenhuis terug en tot nu toe ziet het er allemaal goed uit.
Status: lopend
Kosten: 960 euro.

 

 

 

 

 

 jaarverslag2017-3

 

Verbrandingsoven Darajani.
Een grote wens van het personeel van de Darajani Dispensary was een verbrandingsoven. Met een verbrandingsoven kunnen ze het medisch afval op een verantwoorde manier afvoeren. Ook is het verplicht voor een dispensary om een verbrandingsoven te hebben om alle vergunningen rond te krijgen. In januari/februari hebben we de verbrandingsoven kunnen bouwen en deze wordt nu regelmatig gebruikt. Een goede voortuitgang voor de dispensary en omwonenden.
Kosten: 1093.000 TSH (±450 Euro)
Status: Afgerond

 

 

 

 

Huisvesten personeel Darajani Dispensary.

jaarverslag2017-4

 

Het huisvesten van het personeel is in Darajani een probleem. In het dorp is verder geen guesthouse o.i.d. waar het personeel dat elders uit het land komt kan verblijven. Ze slapen dus in de dispensary. Dit is geen wenselijke situatie aangezien we de ruimtes nodig hebben voor de patiëntenzorg. In november hebben we een kleine twee kamer woning naast de dispensary kunnen aankopen. De woning heeft nog wat onderhoud nodig,
Kosten: 1132 euro
Status: Aankoop afgerond
Onderhoud project voor 2018

 

 

 

 

Lonen Darajani.

Om de dispensary de eerste tijd voort te helpen hebben we besloten ze de eerste twee jaar te helpen met de lonen van het personeel. De dokter, laboratorium assistent, verpleegkundige en een bewaker krijgen maandelijks hun loon netjes uit betaald.
Status: afspraak loopt tot eind 2018, daarna opnieuw beoordelen.
Kosten: 8380.000 TSH (±3500 euro)

jaarverslag2017-5

 

 

Same Dispensary.
Tijdens ons bezoek in Tanzania zijn we ook bij Same Dispensary geweest voor een controle bezoek. Dit is de dispensary in Same die we in 2011/2012 gerenoveerd hebben. We waren blij verrast te zien dat het er nu goed gaat. Het lab heeft de vergunning weten te behouden. Hierdoor hebben we besloten ze te steunen met wat materialen voor het lab zodat ze de patiënten nog beter kunnen helpen. We hebben ze direct getraind hoe ze de materialen moeten gebruiken.
Kosten: 383 euro
Status: afgerond