Jaarverslag 2018 stichting One 4 Life.

Project Irene.jaarverslag2018-1

Irene is in augustus 2017 geopereerd, er is een grote tumor uit haar buik verwijderd. We hebben haar ook een proteïne mix opgestuurd zodat ze sneller opknapt na de grote operatie. In januari 2018 hebben we haar weer ontmoet voor het eerst na de operatie. In januari 2017 zat er een vrouw naast me die veel last had van allerlei kwalen en erg moe was. Ik had nu dezelfde vrouw naast me maar het lijkt een ander mens. Ze straalt van oor tot oor en is erg blij ons te zien. Het gaat goed met haar en is voorzichtig al begonnen met werken. De dames van Same counseling houden haar nog steeds goed in de gaten en helpen waar nodig. We hebben haar nog een beetje voort geholpen zodat ze op nacontrole kon bij de arts die de operatie heeft uitgevoerd.

 

Kosten 2018: 135 euro

Status: afgerond.

 

Waterproject Darajani.

jaarverslag2018-2In januari zijn we begonnen met het waterproject in Darajani. In het dorp is nog geen goede drinkwater voorziening. Met een wichelroede werd gezocht naar goede plek door de verantwoordelijke ambtenaar van de overheid. Na een aantal uur boren is er 32 meter geboord om diep genoeg te zitten. De grote bron zit op 20 meter. Na de pomp aangesloten te hebben bleek die een probleem te hebben. Een aantal dagen is er een nieuwe pomp geïnstalleerd en die doet het goed. Volgens de richtlijnen van de overheid moet het water aan bepaalde eisen voldoen. Inmiddels is het water ook getest en het voldoet aan de eisen van de overheid en de WHO. Hiermee kan de pomp dan ook officieel geregistreerd worden bij de overheid.

 

Van de pomp zijn er leidingen gelegd naar een tank voor de dispensary. Hier mag de bevolking water halen, ze moeten hier wel een kleine bijdrage voor betalen.

 

Ook is er begonnen aan het bouwen van een watertoren. Helaas is de bouw van de toren tijdelijk stil gelegd i.v.m. een overstroming in het gebied.

 

Kosten in 2018: 7850 euro

Status: lopend.

 

 

 

 

Dokterswoning Darajanijaarverslag2018-3

In 2017 hebben we een klein huisje gekocht naast onze dispensary in Darajani voor huisvesting aan personeel. Dit huis had wat achterstallig onderhoud. In 2018 hebben we het huis wat op laten knappen. De gaten bij het dak zijn gemaakt zodat de vleermuizen buiten blijven, plafond erin laten timmeren en de muren zijn geschilderd. Daarnaast is er elektrisch aangelegd. Inmiddels is de dokter verhuisd van een kamer in de dispensary naar deze woning. Hij betaalt elke maand huur om er te wonen.

Kosten 2018: 600 euro

Status: afgerond.

 

 

Noodhulpaktie.

Begin juni is er een grote overstroming geweest in de regio. Hierdoor zijn veel mensen huis/haard/vee en gewassen kwijt geraakt.

Project 1. Veel mensen die geëvacueerd waren sliepen in de openlucht of onder bomen of in een tentenkamp. We hebben deze mensen geholpen met jaarverslag2018-4voedsel, olie, suiker, zeep, drinkwater e.d.

Project 2. Voor ons tweede noodhulp project werd gevraagd Moipo secundary school in Ruvu-Muungano te helpen. Op Moipo zitten veel kinderen die uit het overstroomde gebied komen. Normaal zorgen de ouders dat de kinderen, die daar in boarding school zitten, eten hebben. Door de overstroming is alles weggespoeld dus ook de gewassen en lukt het de ouders niet om de kinderen van de nodige dingen te voorzien. We hebben ze voortgeholpen met olie, mais en bonen. Zo kunnen ze weer even vooruit en kunnen de kinderen op school blijven. De headmaster en de leerlingen zijn erg blij met onze hulp.

Project 3. Volgt in 2019.

Mede doordat de mensen in de omgeving schoon drinkwater uit onze pomp konden drinken is er geen cholera uitgebroken in het gebied.

Kosten 2018: 750 euro

Status: lopend.

 

 

Lonen Darajani.

Om de dispensary de eerste tijd voort te helpen hebben we besloten ze de eerste twee jaar te helpen met de lonen van het personeel. De dokter, laboratorium assistent, verpleegkundige en een bewaker krijgen maandelijks hun loon netjes uit betaald.

 Kosten: ± 3100 euro

 Status: in eerste kwartaal van 2019 beoordelen hoeveel hulp nog nodig is.

 

Dank aan allen die op welke manier dan ook hun steentje heeft bijgedragen om al onze projecten te kunnen uitvoeren. Alle hulp wordt erg gewaardeerd door ons als bestuur en zeker ook door alle betrokkenen in Tanzania.

 

Asanteni sana.

 

Voor meer informatie, vragen of opmerkingen bent u welkom om contact met ons op te nemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Namens bestuur Stichting One 4 Life

Judith Fox