Darajani Dispensary

In januari 2015 zijn we vol enthousiasme begonnen met de bouw van een dispensary in Darajani, een dorpje in Tanzania.

DarajaniProject 01
 Msafiri Gideon

Een dispensary is een soort van huisartsenpost met een laboratorium. Darajani (betekent brug in het Swahilli) is een dorp waar een riviertje langs stroomt. Hierdoor wonen er veel mensen en
doordat hier ook veel gewassen worden verbouwd komen er steeds meer mensen bij. In de buurt zijn verder geen medische voorzieningen. Het streven was om binnen 2 jaar tijd in de dispensary zieke mensen te kunnen helpen. Voor Afrikaanse begrippen is dit snel.

Vanuit Nederland stuurden we onze projectleider Msafiri Gideon aan. Msafiri Gideon is een Tanzaniaan en woont in Ruvu Muungano, een dorp in de buurt van
Darajani. Van beroep is hij medisch analist en werkt in het ziekenhuis in Same. Ik heb Msafiri leren kennen tijdens een werkbezoek in Tanzania in 2006. Door de jaren heen heb ik veel met hem gewerkt en heb hem leren kennen als een eerlijk en hard werkend persoon. Vandaar ook dat de keus als projectleider op hem is gevallen. De dispensary is ook gebouwd op een stuk grond van hem. De aannemer (fundi) is Isaya. In het verleden heeft hij al vaker meegewerkt aan onze projecten, tot grote tevredenheid, dus mocht hij deze klus ook met ons doen.

 

In 2015 ging de bouw erg snel. Eerst werden er in de bergen stenen gezocht/gebikt voor de fundering. In Tanzania is nou eenmaal niet een bouwmarkt waar je van alles kun krijgen dus het nodige werd hier met de hand gedaan. Tijdens een bezoek van (en met financiële hulp van) familie ter Grote uit Albergen (vrienden van de stichting) aan Tanzania, hebben ze stenen gekocht zodat ze de hoogte in konden bouwen. Aan het eind van het jaar 2015 was de ruwbouw zo goed als af. Daarnaast waren ze ook al begonnen het bouwen van een toiletgebouw .

DarajaniProject-02 DarajaniProject-03 DarajaniProject-04

In januari 2016 zijn we op bezoek geweest. Omdat de ruwbouw al klaar was hebben we samen met de plaatselijke bevolking dit al gevierd. Vele mensen kwamen op het feest af en zo konden we aan velen vertellen wat precies de bedoeling is van dit gebouw. De mensen waren/zijn erg blij en dankbaar met deze vooruitgang.

DarajaniProject-05 DarajaniProject-06

Tijdens het feest hebben we ze een aantal materialen gegeven die ze goed kunnen gebruiken in de dispensary en het laboratorium (o.a. microscoop, glucosemeter, hb meter, bloeddrukmeter, weegschaal e.d.). Er waren een aantal belangrijke mensen uitgenodigd en zij deden een speach. De basisschool en het kerkkoor hadden een toneelstuk en liedje voorbereid. Na het officiële deel zijn we met zijn allen gaan eten en dansen. Wat een geweldig feest om mee te maken.

In 2016 ging de bouw verder. Afwerking, schilderen, stroom aanleggen, ramen en deuren plaatsen en beveiligen, tegels leggen en meubels regelen/laten maken.

Om alvast te kunnen beginnen met het helpen van patiënten is er tijdelijk een klein laboratorium ingericht in de apotheek die Msafiri al eerder was begonnen 

(mede door onze hulp).

Eind 2016 was het gebouw klaar voor gebruik. Er zijn in december twee verpleegkundigen begonnen met werken en in januari is er ook een arts begonnen. 's Nachts is er een beveiliger die de boel goed in de gaten houdt. Dus ons doelDarajaniProject 07 om binnen twee jaar patiënten te gaan helpen in de dispensary is behaald. Super trots zijn we op Msafiri en zijn team en op alle hulp die we vanuit Nederland kregen. De dispensary en het laboratorium moeten nog geregistreerd worden bij de overheid maar die procedure is momenteel lopende.

 

 

In januari 2017 zijn we weer op bezoek geweest. Meerdere besprekingen gehad over de toekomstplannen en over de nog nodige materialen. In 2017 willen we nog graag de volgende projecten realiseren:

  • De bouw van een verbrandingsoven zodat ze het medisch afval op een verantwoorde en veilige manier (voor personeel en omwonenden) kunnen vernietigen.
  • Het slaan van een waterpomp dichtbij de dispensary zodat ze de dispensary kunnen voorzien van een continue watertoevoer. Daarnaast willen we een aftappunt maken zodat omwonenden daar ook hun water kunnen halen.
  • De aankoop van een naastgelegen huis voor huisvesting van het personeel. De meeste personeelsleden komen niet uit de buurt en slapen nu met zijn allen in een kamer in de dispensary. Deze ruimte kunnen we echter goed gebruiken voor patiënten.

Met vriendelijk groet,
Judith Fox (voorzitter stichting One 4 Life)

DarajaniProject-08 DarajaniProject-09
DarajaniProject-10