H2O

 

Waterleiding aanleg/reparaties.

Kapotte leidingen van de intake naar de dispenserie

Het komt regelmatig voor dat de dispenseries waar ik mee werk geen watervoorziening hebben. Dit komt dan doordat de leidingen om welke reden dan ook kapot is of er zijn helemaal geen leidingen.

Wat is nu een gezondheidsinstelling zonder water?! 

 
De intake bij de bron voor het hele dorp is kapot

In Mpirani, één van de dorpen waar ik veel werk, was helemaal geen water. De intake was tijdens zware regenval (1 jaar eerder) kapot gegaan, waardoor ook een heel aantal meters leiding kapot was. Na een overleg met de village executive officer hebben we besloten om samen de leidingen te repareren. Ze hadden zelf aan een inzameling gedaan, maar nog niet genoeg om alles te bekostigen. Met een deel van het sponsorgeld erbij konden we aan de slag.
 
Eerst leidingen kopen, dan transport naar het dorp. Dan met man en macht (alle mannen van het dorp) de leidingen naar de intake in de bergen brengen.
Na een lange dag werken in de bergen, samen met alle mannen van het dorp, is het gelukt om de intake te repareren, de kapot te leidingen te vervangen en de tussenopslagtank ook weer goed te laten functioneren.
 
 
In de bergen hoorden we al veel mensen uit het dorp roepen "maji, maji" (water, water), dus we wisten al snel dat het water weer naar de verschillende kranen liep. Aangekomen in het dorp hing er een feeststemming.  

Kinderen waren aan het spelen met water, anderen werden al gewassen door moeder en andere moeders waren al met de was bezig. Heel bijzonder om te zien en mee te maken. In Mpirani heeft het hele dorp, en ook de dispenserie weer water.
 
           
         
 
 
Door deze goede samenwerking tussen de dorpshoofden en het laboratoriumteam is het motto van het laboratoriumteam ontstaan:
TUKO PAMOYA
(we zijn samen)